Rekordas Širvintose – nemokamai išdalinta 550 eglišakių

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Nuotraukos autorės /

     Šiandien Širvintose, kaip ir visoje Lietuvoje, jau tryliktą kartą vyko Valstybinės miškų urėdijos organizuojama akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“. Kalėdinę nuotaiką su eglišakiais šiemet dalijo VĮ Valstybinių miškų urėdijos Ukmergės regioninio padalinio Krikštėnų girininkijos darbuotojai: girininkas Algis Šakėnas, girininko pavaduotoja Renata Misiūnienė, eigulys Alvydas Šinkūnas.

Girininko pavaduotoja Renata Misiūnienė ir eigulys Alvydas Šinkūnas

 Pagrindinis akcijos „Parnešk Kalėdas į savo namus” tikslas – užkirsti savavališką miškų niokojimą, skatinti ekologišką ir gamtą tausojantį vartojimą, mat pusantro metro eglutei užaugti reikia beveik dešimties metų, o šventiniu laikotarpiu ji džiugina vos kelias savaites, todėl šios akcijos metu miškininkai skatina rinktis šakeles o ne kirsti medį.

     Širvintiškius maloniai nustebino tai, kad miškininkai atvežė ne tik eglišakių, bet ir mažų eglučių, nukirstų retinant mišką. Šios buvo itin populiarios. Kartu atvežtas ir maišas konkorėžių. Juos rinkosi tie, kurie norėjo eglutę namuose papuošti pagal mūsų protėvių papročius.

   Nemokamai paimti eglės šakelę panoro nemažai širvintiškių, kurie rinkosi aikštelėje iš anksto ir laukė atvažiuojančių miškininkų. Vieni paėmę jau nešėsi eglišakius, kiti suko prie priekabų ir rinkosi sau papuošimą. Dalis širvintiškių, kaip ir kasmet, ėmė ne po vieną šaką. Kaip patys pasakojo, jomis puoš ne tik namus, bet ir laiptinę, kiti gi šakų nešė ir savo kaimynams.

       Miškininkai džiaugėsi širvintiškių sąmoningumu, o aš  ne pirmą kartą fotografuodama šią gražią akciją matau praktiškai tuos pačius veidus. Kai kurie žmonės net juokavo, kad galėčiau paskelbti tas pačias nuotraukas.

  „Šiemet Širvintose ypatingai daug išdalinta eglišakių – net 550 vienetų.” – džiaugėsi girininkai.