V.Mateika: stiprindami bendruomenes – stipriname rajoną ir valstybę

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

     Miestuose kalbama, kad bendruomeniškumas kaime – nykstantis reiškinys, kad bendruomenių niekam nereikia šiais susvetimėjimo laikais, juo labiau, kad ir pramogų mieste be galo daug. Gal mieste ir taip, bet tik ne kaimiškoje vietovėje – ten, kur gyvuoja veiklios bendruomeninės organizacijos, telkiančios žmones bendrauti ir drauge veikti savo krašto labui. Viena iš tokių – Širvintų rajono Avižonių kaimo bendruomenė. Čia ne tik renginiais ir ekskursijomis rūpinamasi. Čia ieškoma  peno sielai dalyvaujant kapelos veikloje. O Avižonių kaimo kapela jau žinoma ir mėgiama ne vien mūsų rajone.

     Nors aplink visi švenčia, tačiau norėtųsi pakalbėti ir apie rimtus, o gal ir nelabai rimtus rajono bei bendruomenės reikalus, tad kalbiname geriausiai kaimo bendruomenių reikalus išmanantį Tarybos narį, ilgametį bendruomenės pirmininką, Vietos veiklos grupės narį ir dar ne vienas atsakingas pareigas ėjusį ar einantį, VIDMANTĄ MATEIKĄ:

Vidmantas Mateika

-Kalbamės pirmąją naujų metų dieną. Tai kaip gyvenate?

-Gyvenu kaip ir daugelis Širvintų rajono gyventojų. Džiaugiuosi kai pavyksta nuveikti ką nors naudingo, liūdžiu kai kas nors nepavyksta.

-Tuomet konkrečiau paklausiu: Taryba, bendruomenė, iššūkiai, sunkumai? Juk 2019 metai buvo savivaldos rinkimų metai.

-Rinkimų periodas jau pamirštas, esu savivaldybės tarybos narys opozicijoje kaip ir praėjusią kadenciją ir atstovauju Širvintų r, gyventojams bei jų interesams. Jei savivaldoje yra pozicija ir opozicija vadinasi demokratija dar nemirė (juokiasi – aut.past.).

-Ši kadencija, lyginant su praėjusia, lengvesnė ar sunkesnė.

-Sakykim, kad labai niekas nepasikeitė, išskyrus Tarybos narių kaitą. Man asmeniškai tai gal lengviau šiemet, kadangi jau turiu šiek tiek patirties. Praėjusi kadencija man buvo pirmoji, tad kai ko reikėjo ir pasimokyti.

-Ar nuo politikos lieka laiko dalyvauti bendruomenių gyvenime?

-Bendruomenių gyvenime aš dalyvauju aktyviai ir su daugeliu bendruomenių bendraujame, pasidaliname gerąja patirtimi. Visus skatinu būti aktyvesniems kuriant savo bendruomenių gerbūvį, kartu rūpinantis vieniems kitais. Sutikite, stiprindami bendruomenes – stipriname rajoną ir valstybę. –Avižonių bendruomenei vadovavote tris kadencijas. Kaip Jūsų puoselėta bendruomenė gyvena dabar?

-Esu šios bendruomenės narys ir gyvenimo dalis. Šiai bendruomenei esu tikrai neabejingas ir kartu su kitais kūrėm, kuriam ir kursim socialinę bei kultūrinę gerovę.

Kaip ir kiekviena bendruomenė, taip ir mūsų, gyvuoja daugiausiai iš Europos sąjungos lėšų ir Lietuvos finansuojamų projektų. Tai suteikia bendruomenėms laisvę pasirenkant veiklos kryptį. Daug ką gali susitelkę bendruomenės žmonės. Avižonių krašto bendruomenė tai parodė ne vieną kartą – susivienijo ir įgyvendino ne vieną projektą, o sėkmė visada veiklius žmones skatina veikti dar aktyviau ir tai yra šaunu.

Mūsų bendruomenė tikrai turi kuo didžiuotis: prieš 6-7 metus buvo didelis iššūkis iš griūvančio pastato įrengti bendruomenės jaukius ir atnaujintus namus. Bendruomenė savo jėgomis ir VVG projektų dėka sukūrė stebuklą mūsų krašte. Gyventojų yra apie 360, o mūsų krašte niekada nebuvo kultūros namų, kuriuose galėtų turėti dalelę savo kultūrinio gyvenimo. Bendruomenės namai tapo visų avižoniškių susibūrimo vieta.

Bendruomenė įgyvendino ir kitų naudingų projektų, susijusių su socialine ir kultūrine gerove. Džiaugiamės jau beveik 10 metų turėdami savo bendruomenės narių Avižonių krašto kapelą. Kuri turi galimybę repetuoti bendruomenės namuose.  Kapela garsina ne tik bendruomenę, bet ir rajoną.

Kaip ir kiekvienais metais Avižonių krašto bendruomenė bendruomenės namuose šventė Kalėdas. Susirinkusių buvo daug, ypač jaunų šeimų su vaikučiais, o tai suteikia bendruomenei vilties, kad ji  reikalinga ir kad gyvuos dar ilgai. Tikimės, kad mūsų vaikai tęs savo bendruomenės tradicijas.

-Lyg ir pasidžiaugėte nuveiktais darbais, bet kažkaip liūdnai viskas nuskambėjo. Bendruomenė susiduria su sunkumais?

-Kiekviena bendruomenė turi sunkumų. Pagrindiniai sunkumai ko gero yra patalpų išlaikymas. Patalpas bendruomenė išlaiko iš nario mokesčio ir rėmėjų lėšų. Daugiausiai pinigų reikia žiemą, kadangi šildymas nors ir modernus, bet 300 m2 šildyti kainuoja nepigiai. Dar elektros, atliekų išvežimo mokesčiai, pastatų draudimas taip pat atima dalį lėšų. Bet nepaisant sunkumų bendruomenė džiaugiasi turėdama savo kampelį.

Nepaisant didelių bendruomenės ir projektų investicijų į pastatą, nors ir pastatas iki tol  buvo griūvantis,  bet jis priklauso savivaldybei, su kuria yra pasirašyta ilgalaikė panaudos sutartis. Pirma sutartis buvo nuo 2010 metų iki 2018, o antroji nuo 2018 iki 2028 m. Kaip ir viskas turėtų būti tvarkoje: bendruomenė gyvena aktyvų kultūrinį gyvenimą, o savivaldybė patiki pastatą, kuris ne tik prižiūrimas, bet ir gerinama jo būklė. 2018 m. sutartyje mane neramina punktas, kuris visą šitą ilgaamžiškumą gali greitai nubraukti. Ten rašoma: „panaudos terminas – iki 2028 m. vasario 1 d., bet ne ilgiau kaip iki Panaudos gavėjo reorganizavimo, likvidavimo, ar iki pastato (patalpų) įtraukimo į privatizavimo programą.“   Manau kad  taip nenutiks, nes tai bendruomenės žmonių antri namai.  Bet nerimo gaidelės kartais pasigirsta ir iš kitų bendruomenės narių.

Šis pastatas renovuotas taip, kad tarnautų visiems bendruomenės poreikiams. Bendruomenė turi didelę renginių salę, yra įrengti keletas kambarių, kuriuose  nelaimės atveju (nelinkiu niekam nelaimių) galėtu prisiglausti šeima . Savaitgaliais yra galimybė išsimaudyti ir išsiskalbti rūbus (galbūt kai kam atrodys, kad tokio poreikio nėra, bet deja dar yra).

-Ar gerai supratau, kad šiais metais Avižonių bendruomenė minės jubiliejų?

-Taip šie 2020 metai bendruomenei yra jubiliejiniai, balandžio 15 d. bendruomenei sukaks 10 m.

Poriniai metai bendruomenei yra ir rinkiminiai metai, renkam bendruomenės tarybą ir pirmininką. Tad veiklos tikrai pakaks.

-Jūs nenorėtumėte būti vėl pirmininku?

-Gyvename ne viduramžiais, o demokratinėje valstybėje, kur pirmininką renka bendruomenės nariai. Bus pasiūlymų – galvosim.

-Jei taptumėte pirmininku, suderintumėte darbą politikoje, taryboje ir bendruomenėje?

-Turėjome ne vieną pavyzdį, kai Tarybos narys buvo ir bendruomenės pirmininku. Nenoriu spėlioti, kas ir kaip būtų. Šiuo metu esu tik Tarybos narys, nedalyvauju  jokioje politinėje organizacijoje. Bendruomenė turi ne vieną vertą bendruomenės narį, kuris galėtų užimti pirmininko postą ir tinkamai vesti bendruomenę. Siūlau nespėlioti, o palaukti pavasario.

– Kalbamės pirmąją naujų metų dieną. Ko palinkėtumėte Širvintų rajono gyventojams?

-Kurkite mūsų rajone gerbūvį ir būsite laimingi.

-Ačiū už pokalbį ir gerų metų Jums.

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “V.Mateika: stiprindami bendruomenes – stipriname rajoną ir valstybę

  • 2020-01-02 at 19:56
    Permalink

    Girdėjau, kad Jasevičienė jau paskirta seniūne. Lyg neblogai sutariate, kreipkitės, gal seniūnija pades išsilaikyti bendruomenei

  • 2020-01-02 at 10:58
    Permalink

    Žinot, ką turit daryt, kad nenutartų parduot. Vienas kryžiukas popieriuje viską keičia

Comments are closed.