Družuose iš atminties prikeltos senosios mokyklos

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Foto ir video autorės /

    Šie metai LR Seimo paskelbti mokyklų bendruomenių metais. Būtent šis faktas ir pasufleravo Širvintų seniūnijos dienų temą – senoji mokykla. Družų kultūros namai svečius pasitiko sena mokykline lenta su kreida parašytu šventės pavadinimu „Po balta obels šaka”. Šį kartą prisimintos senosios kaimų mokykos: Barzdžių, Kielių, Družų, Motiejūnų, kurios kadaise  vaikams tapo antraisiais namais, o visai kaimo bendruomenei susibūrimų vieta – šviesos nešėju.

  Anūkė, aptikusi močiutę bevartančią senąjį nuotraukų albumą, ima klausinėti apie nuotraukose matomus žmones. Močiutė panyra į prisiminimus…

   Prisiminti pirmieji žingsniai mokykloje. Čia jautriai nuskambėjo mokytojos Marytės Ermanienės pirmųjų darbo dienų prisiminimai, kai įėjus į klasę į ją, jauną ir nepatyrusią mokytoją, sužiuro 82 smalsios akytės. Mokytoja jau negalėjo ateiti į šventę ir pasidalinti prisiminimais, tad jos prisiminimus svečiai išgirdo technologijų pagalba. Juos būtinai pateiksime savo skaitytojams jau kitą savaitę.

    Kaip mokykla be pirmosios meilės? Daugumą ji aplanko būtent mokyklos vyresnėse klasėse. Tiesa, ne vienam ar vienai pirmoji meilė taip ir liko mokykloje – neišsiskleidė, nesuvešėjo. Apie tai kalbėta ir šventės metu. Prisimintas ir paskutinis mokyklinis valsas, atsisveikinimas su mokyjla. Liūdna, bet kaimo mokyklos nyksta, o jų vietas liudija vis dar vaikų balsus prisimenantys medžiai.

    Kankles virpino Aušrinė Ulinskaitė, smuiką virkdė Ugnė Savickaitė. Svečių širdis graudino ir prisiminimus kėlė Avižonių kaimo kapela, vadovaujama Ramunės Savickienės, ir Družų moterų vokalinis ansamblis „Svaja”, vadovaujama Audronės Burakovienės. Švelnūs moterų balsai ir tranki kapelos muzika akimirksniu visus nukėlė į jaunystę…

  Galbūt dėl to, kad pabuvojo savo jaunystėje, kad prisiminė savo gražiausias akimirkas, žiūrovai  ir net komisija negailėdami saviveiklininkus apdovanojo gausiais plojimais ir begale šypsenų.

   Renginį vedė Kornelija Smailytė bei abi renginio scenarijaus autorės Janina Jankauskienė ir Ramunė Savickienė.

   Šventę pagerbė ir naujoji Širvintų seniūnijos seniūnė Rima Jasevičienė, rajono savivaldybės atstovai.

    Po šventės svečiai galėjo apžiūrėti nuotraukų parodą „Mokyklą prisiminus”.