Rūpinkimės naminių paukščių sveikata

  Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Vilniaus departamentas informuoja naminių paukščių laikytojus, kad prasidėjusi pavasarinė laukinių paukščių migracija ir todėl nuo vasario 4 dienos visi paukščių laikytojai turi naminius paukščius laikyti aptvertuose kiemuose, aptvaruose arba uždarytus patalpose, siekiant juos apsaugoti nuo galimų kontaktų su laukiniais paukščiais. Šis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimas galioja tiek laikytojams laikantiems paukščius savo reikmėms, tiek komerciniams paukštininkystės ūkiams. Šiuo reikalavimu siekiama apsaugoti naminius paukščius nuo Europoje plintančio paukščių gripo.

   Lietuvos ornitologų stebėjimai rodo, kad šiais metais, kiek anksčiau nei įprastai, jau prasidėjusi pavasarinė pilkųjų žąsų, gulbių giesmininkių ir kitų laukinių vandens paukščių migracija. Per Lietuvą driekiasi trys didžiausi paukščių migracijos keliai – rytinis arba Juodosios jūros,  Adrijos arba centrinės Europos ir Rytų Atlanto. Viena iš svarbiausių stotelių, kur Lietuvoje paukščiai nusileidžia pailsėti migracijos metu, yra Nemuno delta. Gausiausi migruojančių vandens paukščių būriai telkiasi Klaipėdos, Šilutės, Pagėgių, Tauragės, Šiaulių, Radviliškio, Marijampolės, Lazdijų, Alytaus, Kauno, Kėdainių, Panevėžio, Pasvalio ir Ignalinos rajonuose. Atsižvelgiant į intensyvėjantį laukinių paukščių judėjimą ir į sudėtingą paukščių gripo situaciją Lenkijoje ir kitose Europos valstybėse, rizika didelio patogeniškumo paukščių gripo (H5N8) virusui patekti į Lietuvą dar labiau išauga, nes pagrindinis užkrato nešiotojas gamtoje – laukiniai vandens paukščiai.

   Nuo vasario 4 d., įsigaliojus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymui, visi paukščių laikytojai privalo laikinai apriboti naminių paukščių galimybę laisvai vaikščioti lauke. Naminius paukščius galima išleisti į aptvertas teritorijas ar aptvarus, įrengtus taip, kad juose laikomi naminiai paukščiai negalėtų susisiekti su laukiniais paukščiais, negalėtų naudotis natūraliais ar dirbtinais vandens telkiniais, kuriais galėtų pasinaudoti laukiniai vandens paukščiai. Paukščių laikytojai privalo užtikrinti, kad naminių paukščių girdymui nebūtų naudojamas vanduo iš natūralių ar dirbtinų, paviršinių vandens telkinių. Naminių paukščių lesinimui naudojami lesalai, o pakratams kraikas, būtų laikomi taip, kad jų negalėtų užkrėsti paukščiai užsikrėtę ir platinantys gripo virusą.

   Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos paskelbti apribojimai iš paukščių laikytojų nepareikalaus ypatingų investicijų. Paukščių laikytojai privalo laikytis biologinio saugumo reikalavimų: einant į paukščių laikymo vietas persirengti drabužius, pasikeisti ir dezinfekuoti apavą, nusiplauti rankas, nesilankyti kitose paukščių laikymo ar prekybos vietose. Paprastai laukinių paukščių migracija tęsiasi iki balandžio mėnesio pabaigos. Svarbu žinoti, kad tik tinkamai prižiūrint laikomus paukščius gripo galima išvengti. Paukščių laikymo vietose naminiams paukščiams gripas  pasireiškia staiga. Paukščiai nustoja lesti, gerti, sunkiai kvėpuoja, pamėlsta paukščių skiauterės, barzdelės, patinsta galvos ir kaklo audiniai, atsiranda kraujosruvos odoje ir gleivinėse. Paukščiai gaišta. Nuo ligos staiga (kelių dienų laikotarpyje) gali nugaišti visi ūkyje laikomi paukščiai. Sveiki paukščiai užsikrečia lesdami užkrėstą lesalą arba gerdami užkrėstą vandenį. Didžiausią tikimybę užsikrėsti turi paukščiai, laikomi atviruose vandens telkiniuose ir prie jų. Paukščių gripas perduodamas netiesioginio kontakto būdu su užsikrėtusių paukščių išskyromis, ypač išmatomis, per apkrėstus pašarus, vandenį, inventorių, rūbus, avalynę.

   Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, vykdydami patikrinimus atkreips paukščių laikytojų dėmesį į nustatytų reikalavimą laikymąsi, konsultuos ir patars laikytojams, kaip tinkamai įgyvendinti ir laikytis reikalavimų. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba tiki paukščių laikytojų sąmoningumu ir geranoriškumu siekiant apsaugoti laikomus paukščius nuo užsikrėtimo paukščių gripu. Patikrinimų metu inspektoriai nustatę, kad paukščių laikytojai piktybiškai nesilaiko ir ignoruoja nustatytus reikalavimus, taikys Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatytas poveikio priemones.

   Pasibaigus pavasarinei paukščių migracijai, atskiru Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešimu, apribojimo priemonės bus atšauktos.

   Laikytojai, pastebėję neįprastą laikomų paukščių elgesį, sveikatos pakitimus ar radę gaišusių laukinių vandens paukščių, prašomi apie tai informuoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Vilniaus departamentą, arba šią informaciją pateikti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nemokama linija telefonu 8 800 40403.

 VMVT Vilniaus departamento informacija