Gelvoniškiai dalyvavo Katrytės krikštynose

 

/NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Foto ir video autorės /

   Senovės lietuviai vaikelį krikštydavo dar visai mažytį – po gimimo praėjus vos kelioms dienoms, mat tikėjo, kad antraip jį gali laumės pagrobti ir sukeisti, o ir žmonių bendruomenei nekrikštytas žmogutis dar nepriklausydavo ir ši jo tarsi neglobodavo. Kol mažylis būdavo nepakrikštytas, prie jo nuolat degdavo arba žvakė, arba koks šviesulys (vykdavo vadinamasis „žibinimas”), kad niekas nenužiūrėtų ir piktosios dvasios aplenktų.

    Į kūmus (krikštatėvius) vaikelio tėvai rinkdavosi tik gerus, tvarkingus, dorus žmones, mat tikėta, kad jų nuodėmės ar negeros savybės gali persiduoti mažyliui. Tiesa, būti kūmais laikyta garbė, atsisakyti neturint rimtos priežasties būdavo nevalia ir didelė nepagarba šeimai. O ypač nevalia būdavo atsisakyti krikštyti nesantuokinio vaiko – sakydavo, kad šis vaikelis ir taip nuskriaustas, tad reikia jį paremti. Kita vertus, žmonės tikėdavo, jog sutikę būti tokio vaikučio kūmais gaus Dievo malonių, o atsisakę prisišauks nelaimių.

   Kūmai paprastai būdavo vedę, o kūmos – ištekėjusios, nes tikėta, jei kviestų nevedusius ir netekėjusias, vaikelis irgi gali nesukurti šeimos. Juk visos kūmų savybės mažyliui persiduoda! Kai kur netgi kreipdavo dėmesį, kad krikštatėviai būtų jauni – ilgiau galės vaikeliu rūpintis, jei reikės.

  Kad ir kokiame krašte vykdavo krikštynos, jos neapsieidavo be daugybės tradicijų. O krikštynų tradicijas prisiminė ir susirinkusiems žiūrovams teatralizuotu koncertu papasakojo Gelvonų seniūnijos saviveiklininkai. Čia būta ir jauna motina (Akvilė Adomavičiūtė), ir tėvas (Kęstutis Stankevičius), ir kūma (Jūratė Stankevičienė), ir kūmas (Lionginas Juzėnas). Buvo ir pribuvėja (Ona Valančienė). Apie tradicijas pasakojo ir dainas dainavo Gelvonų filialo folkloro ansamblis „Savingė“ (vadovė Liamutė Bikulčienė), pasakotojas Kazys Visackas ir jaunasis pasakotojas Marius Svirskas. Vyresniuosius scenoje keitė jaunieji papročių puoselėtojai – Gelvonų gimnazijos vaikų folkloro ansamblis „Dagilėlis“ (vadovė Audronė Dabravolskienė). Skambiais balsais džiugino Vokalinis instrumentinis duetas (vad. Kazys Petreikis), Gelvonų gimnazijos moksleivių vokalinis ansamblis (vad. Gintaras Pauliukonis), Gelvonų gimnazijos moksleivių vokalinis duetas (vad. G.Pauliukonis), Bagaslaviškio namų muzikavimo grupė (vad. K.Petreikis).

   Labiausiai iš visų seniūnijų ši kultūros diena išsiskyrė žiūrovų aktyvumu. Kaip niekur kitur žiūrovai ypatingai aktyviai plojo atlikėjams, pritarė jiems dainuojant.

     Renginį vedė Roma Vareikienė, scenarijų kūrė Gita Krylavičienė.

Šventėje dalyvavo seniūnijų kultūros dienų komisija ir rajono vadovai.