Apie karantiną kitaip

    Ką tik patvirtinti dar du koronaviruso atvejai. Abu asmenys – grįžę iš užsienio, abu izoliuoti ir gydomi Vilniuje, Santaros klinikose. Taigi Lietuvoje patvirtinta šiuo metu 14 COVID-19 atvejų. Visi jie – įvežtiniai. Pirmoji pacientė jau pasveikusi ir išleista namo. Tai teikia vilčių, kad mes galime įveikti šį virusą.

     Prieš kelias minutes prasidėjo karantino Lietuvoje metas. Kiekviena naujovė, kiekvienas draudimas mus verčia jaustis taip, lyg būtume spraudžiami į kampą. O kai dar nežinai, ko tikėtis ir laukti, kai čia pat už durų, langų tyko nematomas baubas – koronavirusas – darosi mažų mažiausiai nejauku.

     Baimės akys didelės, sakydavo mūsų senoliai. O taip…

Nepažeidinėkime įstatymų

  Jau teko matyti socialiniuose tinkluose nuotrauką, kaip Širvintose specialia apranga apsirengę medikai vedasi galimą pacientą. Iš komentarų galima suprasti ir žmogaus tapatybę.

   Mielieji, nedarykime to, ko patys nenorime, kad mums darytų. Gal sekantis išvestasis būsime kuris iš mūsų? Ar norėtume, kad apie mūsų ligą kalbėtų ir pirštais baksnotų? Nemanau. Be to neužmirškime, kad net ir ekstrinėje situacijoje galioja Asmens duomenų apsaugos įstatymas, kuris draudžia atskleisti konkrečių asmenų ligas. Palaukime tyrimų. Jei asmuo išties serga, apie jį bus pranešta, bet be pavardės. Širvintos mažas rajonas, vieni kitus pažįstame, tačiau turime išvengti galimo žmonių persekiojimo, niekinimo dėl ligos.

   Nepersekiokime vieni kitų, geriau palaikykime ir padėkime.

Pasirūpinkime šalia esančiais

  Tad skaitykime patikrintą informaciją, vykdykime reikalavimus, kuriuos teikia išmanantys specialistai. Labai svarbu grįžus iš svečių šalių dvi savaites būti namuose. Jau geriau tas dvi savaites ramiai išlaukti, nei rizikuoti savo ir aplinkinių ne tik sveikata, bet ir gyvybe. Šiuo metu kiekvienas mūsų galime susikaupti ir pasiekti, kad su mažiausiais nuostoliais išgyventume šį sunkų laikmetį.

   Nemokysiu jūsų rankų plovimo įmantrybių. Lai tą daro specialistai. Svarbiausia, ką galime padaryti – vengti socialinių kontaktų. Likime namuose.

   Tačiau saugodami save neužmirškime, kad esame žmonės ir apsidairykime, ar šalia mūsų nėra vienišų, ligotų, senų žmonių, kuriems reikia pagalbos. Vienam gal reikėtų duonos, o kitam tiesiog išsakyti savo nerimą. Būkime pilietiški ir visuomeniški. Pagelbėkime vieni kitiems, palaikykime, paguoskime vieni kitus. Sudrausminkime vieni kitus.

Būkime drauge

  O „Krašto žinios“ ir toliau kasdien lankys jus namuose. Kartu gersime kavą, kalbėsime, lauksime naujų žinių. Tiesa, mes taip pat laikysimės visų specialistų nurodymų – vengsime kontaktų. Juk šiuolaikinės informacinės technologijos tą daryti leidžia. Žmones kalbinsime ne susitikę, o telefonu ar internetu. Ir jūs galite mus pakalbinti. tel. nr. 8-645 07043, laiškus ir nuotraukas galite siųsti info@krastozinios.lt

   Negaliu pagelbėti, jei reikėtų nupirkti vaistų ar maisto, pati esu rizikos grupėje pagal du faktorius, tačiau galiu išklausyti ir pasikalbėti. Jei tikrai kažkam reikia – mielai lauksiu skambučio.

   Su Jumis ir dėl Jūsų, Neringa ir „Krašto žinios“

5 thoughts on “Apie karantiną kitaip

Comments are closed.