Vieni mokytojai ruošiasi nuotoliniam mokymui, kiti atostogauja. Kodėl?

asociatyvinė nuotrauka

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

   Socialiniuose tinkluose pasirodė tokia informacija: „Gal žiniasklaida norėtų pakalbinti Širvintų rajono švietimo įstaigų darbuotojus? Šiandien penktas skambutis apie tai, kad jie verčiami eiti „savo noru“ atostogų.“  Sudomino ir vienas komentaras, kuriame rašoma, neva kas bus, jei žmogus atsisakytų rašyti pareiškimą atostogoms.

   Labai nustebome girdėdami tokią informaciją, juo labiau, kad LR Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis viešai paskelbė, kad varyti darbuotojus nemokamų ar mokamų atostogų yra griežtai draudžiama. Pripažinkime, jei tai būtų pirma tokia žinia, gal ir kiltų abejonių. Bet tokių naujienų teko išgirsti ir pirmadienį.

   Na, bet ne visada informacija pasitvirtina. Tad ją visada tikriname.

  Kas geriausiai gali žinoti rajono švietimo įstaigų situaciją, jei ne savivaldybės Švietimo skyrius. Skambiname telefono numeriu, kuris nurodytas prie kontaktų karantino periodui.

   Rasa Kralikevičienė maloniai išklauso ir, paprašyta patvirtinti arba paneigti informaciją, patikina, kad tai netiesa. „Žmonės, kurie pasirinko atostogas (apmokamas) tie pasirinko, o kurie ne – jiems yra sudarytos sąlygos dirbti nuotoliniu būdu. (O ką jie daro dirbdami nuotoliniu būdu?) Dabar vyksta intensyvus pasirengimas nuotoliniam mokymui: rengiami užduočių paketai…“ Specialistė, paklausta, koks procentas mokytojų ėmė apmokamas kasmetines atostogas, negalėjo įvardinti, bet patikino, kad jie tai darė savo noru.

Darbo inspekcija – atostogas galima atšaukti

    Oficiali informacija yra tokia – pedagogai apmokamas kasmetines atostogas Širvintų rajone ėmė savo noru. Tačiau pasidomėjome Valstybinėje Darbo Inspekcijoje, ar darbuotojas turi galimybę apsigalvoti ir nuspręsti neatostogauti (skambinome, kaip eilinis darbuotojas).

    Mums buvo paaiškinta, nors tokio punkto Darbo kodekse nėra, tačiau darbuotojas turi teisę parašyti prašymą nutraukti atostogas ir grįžti į darbą. Jei darbdavys prašymo netenkina, reikia kreiptis į Darbo inspekciją (rašyti skundą). Tokiu atveju skundą nagrinėja Darbo ginčų komisija.

    Tad, gerbiami mokytojai, Jūs dar galite atšaukti savo atostogas. Juo labiau, kad vasarą, kai nevyks pamokos, darbo tikrai neturėsite. O dabar darbo mokytojams yra, kaip teigia ŠMM ministras Algirdas Monkevičius.

Švietimo ir mokslo ministerijos sprendimas

    Dėl koronaviruso plitimo grėsmės švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymu mokinių pavasario atostogos yra 1 savaite pailgintos ir perkeltos iš balandžio vidurio į kovo 16-27 dieną.

     Per atostogas mokiniai atostogauja, o mokyklos dirba mokinių atostogų režimu: rekomenduojama, kad mokytojai atliktų įstaigos nustatytus darbus nuotoliniu būdu.

     Mokyklos iki kovo 20 d. turi įsivertinti galimybes ugdymo procesą organizuoti nuotoliniu būdu, parengti priemonių planą ir susitarti dėl tokio mokymo tvarkos.

     Švietimo įstaigų vadovai ir steigėjai įpareigojami užtikrinti, kad nuo kovo 30 d. būtų pasiruošta ikimokyklinį, priešmokyklinį, pradinį, pagrindinį, vidurinį ugdymą, formalųjį profesinį mokymą ir aukštojo mokslo studijas vykdyti nuotoliniu būdu.

8 thoughts on “Vieni mokytojai ruošiasi nuotoliniam mokymui, kiti atostogauja. Kodėl?

  • 2020-03-18 at 18:57
    Permalink

    Širvintų rajone pasipriešino opozicija. Tai gal esame šiokie tokie mokytojai?

  • 2020-03-18 at 16:53
    Permalink

    Pagarba mokytojams, pasipriešinusiems valdžios klerkų savivalei. Ar tokių mūsų rajone yra?

  • 2020-03-17 at 22:20
    Permalink

    Virginijau, geras tu žmogus, bet apie mūsų blondines nespręsk pagal save. Garbės žodis, pagarba įstatymui, žmogiškumas – tau suprantami dalykai. Bet kai kam iki jų kaip iki mėnulio.

  • 2020-03-17 at 22:15
    Permalink

    Gerbiami mokytojai. Aš net neabejoju, kad prasidėjo lenktynės su laiku. Prognozuoju, kad rytoj jūs būsite 7.45 val. pasitikti su šypsenomis, ir jums bus pasiūlyta grįžti atgal į darbą ir dirbti nuotoliniu būdu, taip kaip nuo pat pradžių ir turėjo būti. Nes kam rinktis sunkesnį kelią…

  • 2020-03-17 at 21:25
    Permalink

    Labai abejoju, kad Širvintų „karalystėje” atsiras nors vienas mokytojas, kuris išdrįs parašyti prašymą atšaukti apmokamas atostogas.

  • 2020-03-17 at 20:28
    Permalink

    Kaip manote, koks stebuklas turėtų atsitikti, kad minia pagyvenusių pedagogų per gerą savaitę išmoktų taikyti technologijas tiek ir taip, kad galėtų ugdymo įstaigose vykti pilnavertis nuotolinis mokymas. O ir didžioji dalis mokinių susitelkę į socialinius tinklus, o kiti informacinių technologijų dalykai labai kukliai

  • 2020-03-17 at 18:57
    Permalink

    Alytaus rajono merui Algirdui Vrubliauskui Vyriausybės sprendimas neversti mokytojų imti neapmokamas atostogas – nė motais. Jis vienašališkai nusprendė – arba atostogos, arba prastova. Jei mokytojai dirbs nuotoliniu būdu, esą, nebus įmanoma jų sukontroliuoti.

Comments are closed.