Lietuvos Kovo 11-oji. Dubajus

/ VIRGINIJUS SARPAUSKAS /

    Viena iš Europos Sąjungos valstybių. Lietuva. 2020 metų vasario – kovo mėnesiai.

     Istorijos pradžia. Praeitos savaitės vidurys, galbūt kovo 12 diena. Tiek mane, kiek mano bendraminčius pasiekia įdomūs skambučiai ir žinutės. Pagrindinė žinia, kurią perduota žmonės, tai jų ir ne vien tik jų nerimas. Žmonės pasakoja, neva administracijos direktorė su vyru ir dukra atostogavo Egipte, ir grįžusi lyg niekur nieko dukrą leidžia į pradinę mokyklą. Žmonės puikiai žino kokia situacija pasaulyje, iš kokių šalių plinta virusas, ir jie niekaip negali suprasti, kaip taip galima, lyg niekur nieko, nei žodžio netarus, kartu su kitais vaikais vesti savo dukrą į mokyklą. Maža to, ir pati administracijos direktorė bei jos vyras, pašnekovų teigimu, eina į darbus apie tai kolegų neperspėję.

   Šeštadienį, kovo 14 dieną pranešimų gausėja. Vis daugiau žinių apie administracijos direktorę. Bet gauname pranešimų, kad ir pati merė vieši Dubajuje. Darosi įdomu. Bet apie viską nuo pradžių.

   2020 metų vasaris. Visa Lietuva ir Širvintos ruošiasi švęsti Vasario 16-ają, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną.

   2020 m. vasario 16 diena. Merė savo Facebook paskyroje pasveikina žmones su Lietuvos valstybės atkūrimo diena.

   2020 m. vasario 16 diena. Administracijos direktorės Facebook paskiroje du įrašai, vienas vasario 15 dienos, o sekantis jau vasario 17 dienos. Kam sveikinti, juk ir taip viskas aišku – merė pasveikino. Aptarnaujantis personalas visada taip elgiasi.
2020 m. vasario 16 diena. Paėjus kelioms valandoms Širvintų rajono savivaldybė Facebook pasidalina merės šventiniu sveikinimu. Aptarnaujantis personalas visada taip elgiasi.

   2020 m. vasario 24 dieną (galimai, nes neradau tiksliau) administracijos direktorė su vyru ir dukra išskrenda į Egiptą.

   2020 m. vasario 26 diena. Paskelbta valstybės lygio ekstremalioji padėtis dėl koronaviruso grėsmės.

   2020 m. kovo 3 diena. Rekomenduojama riboti masinius renginius.

   2020 m. kovo 4 diena. Administracijos direktorė su vyru ir dukra grįžta iš Egipto.

   2020 m. kovo 4 diena. Širvintų rajono savivaldybė Facebook paskyroje paskelbia: ,,Atsižvelgiant į LR Sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos 2020 m. kovo 3 d. sprendimą Nr. V-259 ,,Dėl rekomendacijų riboti masinius renginius”,… iki kovo 31 d. atidėti suplanuotus ir neorganizuoti naujų renginių Širvintų rajone

   2020 m. kovo 6 dieną Sveikatos apsaugos ministerija rekomenduoja: ,,Saviizoliacija – svarbiausia priemonė, padėsianti išvengti koronaviruso plitimo. Suaugusiesiems, ir vaikams – dvi savaites rekomenduojama likti namuose, vengti socialinių kontaktų ir stebėti savo sveikatą.

   2020 m. kovo 7 dieną, praėjus tik trims dienoms po visų, o kas svarbiausia, šventinių renginių atidėjimo, merė išskrenda į Dubajų. Šaltinis LRT: ,,Širvintų rajono merė sako, kad į kelionę išvyko kovo 7 dieną

    2020 m. kovo 10 diena. Turiu 12 šventinių Kovo 11-osios plakatų. Nutariu apvažiuoti daugumą rajono miestelių ir juos iškabinti. Kieliai, Jauniūnai, Bartkuškis, Kernavė, Musninkai, Čiobiškis, Gelvonai, Širvintos. Stebina tai, kad važiuodamas nepastebiu beveik jokio šventinio pasipuošimo. Švenčiame Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo trisdešimtmetį. Sunku suprasti, kas vyksta. Turiu namuose tautinę ir valstybinę Lietuvos vėliavas. Pasiimu ir nusinešęs į TS-LKD Širvintų skyriaus būstinę jomis papuošiu langus.

    2020 m. kovo 11 diena. Merė Facebook paskyroje pasveikina žmones labai prasmingu, valstybės atkūrimo trisdešimtmečiui tinkančiu tekstu: ,,Su Kovo 11-ąja – mūsų laisvės diena, kuriai šiemet – jau 30! 🇱🇹🇱🇹🇱🇹” ir pasidalina savivaldybės svetainės nuoroda su nežinia kurių metų nuotrauka.

   2020 m. kovo 11 diena. Administracijos direktorės Facebook paskyroje du įrašai, vienas kovo 10 dienos, o sekantis jau kovo 12 dienos. Kam sveikinti, juk ir taip viskas aišku – merė pasveikino. Aptarnaujantis personalas visada taip elgiasi.

   2020 m. kovo 11 diena. Paėjus kelioms valandoms Širvintų rajono savivaldybė Facebook pasidalina merės šventiniu sveikinimu. Aptarnaujantis personalas visada taip elgiasi. Dėl visa ko prideda valstybės atkūrimo trisdešimtmečiui tinkanti tekstą: ,,Sveikiname su Kovo 11-ąja!!! 💛💚❤️”

   2020 m. kovo 12-14 dienomis mane ir mano bendraminčius pasiekia žinios, apie kurias rašiau pradžioje.

   2020 m. kovo 14 diena. 12.52 val. Širvintų rajono savivaldybė Facebook rašo: ,,‼️Jeigu grįžote iš Kinijos, Honkongo, Irano, Japonijos, Pietų Korėjos, Singapūro, Vokietijos, Prancūzijos, Ispanijos, Italijos, Islandijos, Norvegijos, Švedijos, Danijos, Austrijos, Nyderlandų, Šveicarijos, Egipto, prašome 14 dienų nuo paskutinės buvimo minėtose šalyse dienos likti namuose, stebėti savo sveikatą ir pateikti informaciją apie save NVSC šiais būdais..” Neiškenčiu ir ko gero pirmą kartą komentuoju savivaldybės įrašą: ,,Pamiršote Dubajų pridėti. Įtraukite prašau, ir parašykite, kad, tos kurios grįš iš Dubajaus, turėtų 14 dienų likti namuose ir kitų į masinius renginius nekviesti” Tikėjausi, kad puls. Bet ne, arba ,,Zadanija” neduota, arba pasimetimas, nes vis vien aišku, kad kažką žinau.

    2020 m. kovo 14 diena. 16.56 val. Širvintų rajono savivaldybė Facebook rašo: ,,Šiandien Savivaldybės administracijos direktorė Ingrida Baltušytė-Četrauskienė sušaukė Širvintų rajono ekstremalių situacijų komisijos posėdį dėl koronaviruso (COVID-19) plitimo grėsmės, gavus pranešimų iš asmenų, grįžtančių iš rizikos šalių. Posėdžio metu nutarta..“. Komentuoju ir šį įrašą: ,,Ar savivaldybės administracijos direktorė Ingrida Baltušytė-Četrauskienė, gavusi pranešimų apie asmenų, grįžtančių iš rizikos šalių, pati galėtų deklaruoti, kad per pastarąsias dvi savaites tikrai nesilankė jokioje užsienio šalyje?“. Ir vėl tylu. Gal ir vėl, nėra ,,Zadanijos”, arba per daug tiesmukas klausimas – nežinia ką daryti.

    2020 m. kovo 15 diena. Tyla tęsiasi. Jokių atsakymų. Primenu, kad atsakymai reikalingi visiems, bet pirmiausia pradinės mokyklos mokinių tėvams ir dviejų valdovių bendradarbiams, kurie patys nedrįsta viešai klausti. Kad būtų aiškiau ir užtikrinčiau, klausimą kartoju savo Facebook sienoje: ,,Visuomenė turi žinoti. Ar Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė ir administracijos direktorė Ingrida Baltušytė Četrauskienė per paskutinės dvi savaites buvo išvykusios iš Lietuvos? Užtektų patvirtinimo, kad nebuvote. Ačiū“. Ir vėl, jokios reakcijos, matyt tariamasi, kuriamas scenarijus.
2020 m. kovo 15 dienos vakaras. Merė su vyru parskrenda namo, kaip LRT rašo: ,,Susisiekus su Ž.Pinskuviene, ji patvirtino, kad sekmadienį grįžo iš Dubajaus, kur atostogavo“. Šis interviu darytas antradienį, todėl kol kas viešoje erdvėje tokios informacijos nėra. Todėl galima rašyti ir tokius tekstukus…skaitome toliau…
2020 m. kovo 16 diena. 8.31 val. Merė savo Facebook paskyroje įdeda ne vien tik man abejotino naujumo nuotrauką, bet ir parašo tekstą: ,,Šimtai ir tūkstančiai lietuvių laukia sugrįžtančių ir sugrąžinamų artimųjų. Šimtai nerimauja, ar visi galės sugrįžti?
     Iš JAV sustabdžius universiteto ir krepšinio klubo veiklą sugrįžo mūsų jaunėlis. Namo parskridome ir mes su Jonu. Tokiomis aplinkybėmis būsime visi kartu, nors dabar tai – ir nerimas, lydimas visuomenėje kylančios panikos. Reaguodama į situaciją šalyje ir paskelbtą karantiną, suprasdama nerimo nuotaikas, 14 dienų dirbsiu nuotoliu būdu. Dirbsiu lygiai taip pat atsakingai ir intensyviai. Gerai žinau situaciją mūsų rajone. Tikiu mūsų žmonėmis ir tuo, kad esant šiai neeilinei padėčiai, sugebėsime išlikti vieningi. Saugokime vieni kitus!“. Taip, subtilu: ,,… jaunėlis sugrįžo ir JAV. Namo parskridome ir mes su Jonu“. Ir nėra prie ko prikibti, juk nėra parašyta, iš kur būtent merė parskrido. Puikiai paruoštas tekstas. Ne pirmas kartas… Kol kas galima ir nesakyti, kad sugrįžta iš Dubajaus…

   2020 m. kovo 16 diena. Apie 9.30 paskambina LNK žurnalistė, pasako, kad matė mano įrašą Facebook ir nori pakalbinti. Grįžtu namo įsijungiu kompiuterį, interviu bus nuotoliniu būdu. Kalbamės 11.00 val.

    2020 m. kovo 16 diena 21.08 val. Administracijos direktorė Facebook rašo: ,,Ko siekia opozicijos Tarybos nariai Alytė Skeberienė ir Virginijus Sarpauskas meluodami televizijai? Dėmesio ar sustabdyti, sutrukdyti darbą? Šiuo metu, kai visoje šalyje ir mūsų rajone tiek daug nerimo.
Noriu, kad Širvintų rajono gyventojai žinotų: su šeima atostogavome Egipte vasario paskutinę savaitę. Į Lietuvą grįžome kovo 4 d. Egiptas į rizikos šalių sąrašą buvo įtrauktas kovo 13 d. T.y. praėjus 9 dienoms man grįžus. Savaime suprantama, visas tas dienas ėjau į darbą. Kaip ir mano vyras. Dukrą leidome į mokyklą. Nes jokios priežasties to nedaryti neturėjome. Lėktuve iš Egipto buvo daugybė žmonių. Tarp jų – ir politikų, ir įstaigų vadovų, kurie iki šios dienos eina į darbą ir nevengia viešų diskusijų šiomis temomis.
  Atsižvelgiant į tai, kad gavome pranešimų apie į Lietuvą grįžtančius asmenis, kurie neturi galimybių izoliuotis, kovo 14 d. ryte būdama ne tik Savivaldybės administracijos direktorė, bet ir Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkė sušaukiau posėdį. Aktyvavome operacijų centrą, kuris toliau koordinuoja situaciją rajone Lietuvoje paskelbus karantiną.
    Nuo 14 d. su šeima izoliavomės. Taigi, Alytė Skeberienė ir Virginijus Sarpauskas, kaltindami mane bei mano šeimos narius, šmeižia ir meluoja. Tačiau, svarbiausia, ką noriu pasakyti, kad tokie jų išsišokimai darbo nesutrukdys. O rajono žmonės, tikiu, puikiai supranta, kas sėdi ir neturėdamas ką veikti vaiposi prieš kameras, o kas tikrai intensyviai dirba“.

  2020 m. kovo 16 diena. 21.35val. Merė pasidalina administracijos direktorės įrašu, pridėdama savo komentarą: ,,Pažiūrėjus šio vakaro LNK Žinias man galutinai tapo aišku, kad izoliavus šiuos du veikėjus rajone tikrai būtų sveikiau ir ramiau. Diagnozės nustatinėti nebereikia

   2020 m. kovo 17 diena. 11.25 val. Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas Facebook paskyroje rašo: ,,Krašto apsaugos savanorių pajėgos pastoviai suteikia naujų iššūkių. 15/16 dieną praleidau beveik 24 valandas Vilniaus oro uoste, padėdamas tikrinti į Vilnių atvykstančius keleivius. Ta proga keletas pastebėjimų:… Atskiro paminėjimo yra verta provincijos merė Živilė Pinskuvienė, kuri parodė šabloninį susireikšminusio mužiko portretą. Daužomi langai autobuse, išlipimas iš autobuso be leidimo, keleivių organizavimas šūkauti skanduotes, rėkimas ant karių, grasinimas, riebūs epitetai. Atsiskleidė visu gražumu. Nuramino tik policija. Tai va tokios patirtys iš oro uosto. Nepaisant visų nesklandumų, procesu aš esu patenkintas. Ir šiaip geras jausmas pirmą kartą su kariais vykdyti realią taikos meto operacijų užduotį“. Po kelių minučių apie šį įrašą sužinau ir aš.

   2020 m. kovo 17 d. 14.09 val. merė Facebook rašo: ,,❗️❗️❗️Prašymas Širvintų rajono verslininkams – apgyvendinimo įstaigų, kaimo turizmo sodybų savininkams!!! Kviečiu prisidėti prie koronaviruso grėsmės mažinimo ir atsiliepti į Vyriausybės kvietimą suteikti patalpas karantinuotis iš užsienio grįžusiems, bet neturintiems galimybių savarankiškai izoliuotis kraštiečiams. Suprantama, kad šiam žingsniui pasiryžti trukdo įvairios baimės dėl plintančio viruso. Tačiau Lietuvoje jau matome daug gražių pavyzdžių. Mūsų rajone, deja, kol kas turime tik vieną geranorišką atsiliepimą.
⁉️ Labai tikiuosi, kad šioje situacijoje nors ir teistas Tarybos narys Alfredas Astikas, už Europos Sąjungos lėšas įrengęs sodybą-namą, vis dėlto parodys, kad gali ne tik rėkauti, bet ir realiai kažką gero padaryti. Tai reali galimybė. Mes jau seniai žinom, kad šaukti jis moka, o dabar pamatysim, ar gali parodyti geranoriškumą ir suteikti patalpas iš užsienio grįžtantiems kraštiečiams, kurie gal neturi kur dėtis. Oficialus prašymas jam, kaip ir kitiems sodybų savininkams, jau išsiųstas

   2020 m. kovo 17 d. 13.57 val. Portalo 15 MIN žurnalistė pamačiusi Adomo Bužinsko įrašą Facebook, parašo atskirą straipsnį: ,,A.Bužinskas: oro uoste siautėjusią Ž.Pinskuvienę nuramino tik policija, J.Pinskus tai neigia”

    2020 m. kovo 17 d. 15.54 val. Merė pamačiusi minėtą straipsnį nedelsiant reaguoja: ,,Užkabino straipsnio pavadinimas ⁉️ 👍O kokia jo esmė? Šmeižtas ir melas, kurį skleidžia Vilniaus miesto administracijos direktoriaus pavaduotojas konservatorius Adomas Bužinskas, tik įrodo, kad situacija Vilniaus oro uoste nevaldoma. Ne ieškoti priekabių ir kaltinti žmones, o įvesti tvarką ir spręsti problemas reikia. Apie tai kantriausi gali pasiskaityti straipsnio antrojoje dalyje. Įdomu tik, ką oro uoste veikė pats ponas Vilniaus savivaldybės tarnautojas, jei ten praleido tiek laiko, kiek pats teigia. Bet negirdėjo nei klykiančių vaikų, nematė autobuse valandą įkalintų, o paskui prie užtvertų durų laukusių nėščių moterų. Negirdėjo žmonių skanduočių, reikalaujančių įleisti.
✅ Manau, kad pirmiausia, ką turėtų padaryti tokie „atsakingi“ tikrintojai, koordinatoriai – tai prasitrinti akis ir matyti ne tik Pinskuvienę, bet problemas, dėl kurių, esant paskelbtam karantinui, Vilniaus oro uoste grėsmę patiria šimtai žmonių.
✅ Beje, jokios policijos užvakar Vilniaus oro uoste nebuvo kviesta ir niekas nebuvo tramdytas. Nors dabar policiją tikrai teks pasitelkti. Jau ruošiu pareiškimą. Įrodyti bus lengva, nes žmonių kartu su manimi buvo per šimtą.
✅ O A. Bužinskas bus priverstas šį savo melą paneigti. Tai tiek žinių šiandien. Apie viską informuosiu. Dirbu toliau savo tiesioginį darbą

   2020 m. kovo 17 d. 18.34 val. Merė nedelsiant ryžtingai reaguoja: ,,Mieli policijos pareigūnai, labai gaila, kad Vilniaus oro uoste susitikti neteko. Bet artimiausiu metu tikrai teks❗️❗️❗️ Drąsą konservatorius Bužinskas demonstruoja socialiniuose tinkluose, tačiau visišką baimę realybėje, slapstantis oro uoste nuo problemų ištiktų žmonių. Man labai gaila vyrų bailių, kuriems nei styranti barzdelė, nei pažintys vyriškumo tikrai neprideda. Ši istorija dar nebaigta. Už šmeižtą teks atsakyti. Pareiškimas policijoje jau užregistruotas❗️❗️❗️ Visiems gražaus vakaro, saugokite save ir vieni kitus!

   O dabar prisiminkime pradžią, nuo ko viskas prasidėjo. Gal tikrai teisingai Adomas Bužinskas rašo – provincijos miestas, visi visus pažįstas, visi viską žino. Tarkim, žmonėms neramu, jie gal kiek girdėjo, gal kiek žino, apie administracijos direktorės kelionę į Egiptą. Tarkim, nori įsitikinti ir patys rasti informaciją. Koks kelias? Vienas būdas apsilankyti savivaldybės svetainėje, skiltyje ,,Vadovų darbotvarkės”. Bet spėkite iš vieno karto, ar jums pavyks sužinoti, ką veikė tiek merė, tiek administracijos direktorė praeitą savaitę, o praeitą mėnesį, o prieš pusę metų? Būtent. Atsiprašau, bet čia jau tikrai ne jūsų reikalas. ,,Valdovių keliai nežinomi”. Kitas būdas – šiaip dabar įprasta, kad vieni daugiau, kiti mažiau savo kelionių nuotraukas talpina Facebook socialiniame tinkle. Beveik visi, ir valstybės vadovai, ir politikai, ir verslininkai, ir eiliniai žmonės. Ir vėl, mūsų mažame mieste gan dažnai sklando kalbos apie vadovių keliones ne tik į įprastas šalis, bet ir ypatingai tolimas ir labai brangias. Pabandykite apsilankyti merės ir administracijos direktorės Facebook paskyrose, panaršykite laiko juostose ir nuotraukų aplankuose. Ir vėl, spėkite iš pirmo karto… Būtent, bet atsiprašau, bet čia jau tikrai ne jūsų reikalas, kur jos keliauja. Ar jums nėra keista?

    O kaip jums patiko Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo trisdešimtmečio renginiai Kovo 11-ąją Širvintose ir visame rajone? Ar čia tik man vienam atrodo keistas toks įvykių dėsningumas? Kovo 4 dieną administracija atšaukia visus viešus masinius, kartu ir šventinius renginius. O po trijų dienų, kovo 7 dieną, merė jau skrenda į Dubajų. Klausimas tik retorinis, ar mintis keliauti kilo ekspromtu, ar tai iš anksto buvo suplanuota? Bet kokiu atveju, Lietuva švenčia Nepriklausomybės atkūrimo trisdešimtmetį, o rajono vadovė išvykstą atostogų į Aziją, į Dubajų? Bet galiu užtikrinti, man važiuojant po rajono miestelius, kabinant plakatus, pasikalbant su žmonėmis, nei vienas žmogus nepasigedo merės. Gal tai netgi prasminga, gal merė pasirinko sau pritinkančią vietą, kur daug saulės ir prabangos, ir pinigų?

   O kaip jums tokios merės frazės: ,,… izoliavus šiuos du veikėjus rajone tikrai būtų sveikiau ir ramiau. Diagnozės nustatinėti nebereikia“, ,,… nors ir teistas Tarybos narys Alfredas Astikas, už Europos Sąjungos lėšas įrengęs sodybą-namą, vis dėlto parodys, kad gali ne tik rėkauti, bet ir realiai kažką gero padaryti. Tai reali galimybė. Mes jau seniai žinom, kad šaukti jis moka…“, ,,… Man labai gaila vyrų bailių, kuriems nei styranti barzdelė, nei pažintys vyriškumo tikrai neprideda..

   Kaip manote, ar Lietuvai švenčiant Nepriklausomybės atkūrimo trisdešimtmetį, būtent toks meras turėtų vadovauti vienos iš ES šalių savivaldybei? Ar yra tekę stebėti kitų valstybių komunų (savivaldybių) tarybų posėdžius? Ar įsivaizduojate kaip jie vyksta? Ar savivaldybės vadovas gali kitus užgaulioti? Žeminti? Tiek to, vis vien rašysiu šia tema plačiau.

    Gal prisimenate, kaip 2018 metų vasario 16 dieną šventėme Valstybės šimtmetį? Prisimenate, buvo garsus renginys, buvo daug nuotraukų? Pabandykite rasti 2018 metų vasario 16 dienos šventinių renginių nuotraukas. Ieškoti galima abejose merės Facebook paskyrose, Širvintų rajono savivaldybės Facebook, administracijos direktorės Facebook paskyrose ir savivaldybės svetainėje internete. Aš neradau. Gal jums pavyks?

    Tema tik iš pradžių atrodė paprasta. Kad tik apie korona virusą ir savęs bei kitų saugojimą, tikrą rūpestį ir išreikalautą. O pasirodo, kad beveik šventėme valstybės šventes – Vasario 16-ąją ir Kovo 11-ąją.

    Tai tokia #NUOMONĖ ir #POZICIJA apie labai brangią #TUŠČIAVIETA.

Virginijus Sarpauskas yra Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys

5 thoughts on “Lietuvos Kovo 11-oji. Dubajus

Comments are closed.