Pjauti ar nepjauti medį?

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

     Širvintos visada buvo vadinamas žaliuoju miesteliu. Karštą vasaros dieną išties nėra geresnės atgaivos, kaip didelių, subrendusių medžių paunksmė.

    Medžių tema itin aktuali visuomenėje. Tiek vyresnio amžiaus žmonės, tiek vidutinio amžiaus ir net jaunimas kalbant šia tema pasiskirsto į dvi grupes. Vieni itin aktyviai piktinasi kertamais medžiais ir organizuoja įvairias jų gynimo akcijas. Kiti palaiko valdžios sprendimus kirsti medžius ir net nurodo daugiau vietų, kur reikia juos iškirsti. Visuomenės susipriešinimas nėra gerai.

   Deja, jie kertami. Štai ir vėl sulaukėme priekaištų, kad nefotografuojame, nefiksuojame kertamų medžių. Kad neginame jų. Na, pirmiausia noriu priminti, kad žiniasklaidos funkcija – informuoti, o ne kovoti.

Ir štai čia dažnai pagalvoju, kad vistik gal tiems, kas priima sprendimus dėl medžių likimo, dėl to, kaip atrodys miestas, reikėtų tartis su tais, kurie čia gyvena? Jei žmonės žinotų, kas planuojama vykdyti, gal ir tų pykčių nebūtų?

  Šį kartą skambinta dėl “medžių prie teismo”. Prieš pat Velykas jie buvo nupjauti. Skambinusysis piktinosi, kad vien dėl varnų nupjauti sveiki medžiai. Apie varnų nakvynę medžiuose prie teismo  ir teršiamo šaligatvio esame girdėję.

   Pasiteiravome Širvintų rajono savivaldybės, ar jie bent žino apie tų medžių išpjovimą:

– Norime pasiteirauti, ar su savivaldybės žinia išpjauti medžiai prie teismo?

-Taip.

-Kas ir kada išdavė leidimą? Kokiu pagrindu?

-Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyrius, atsižvelgdamas į Vilniaus regiono apylinkės teismo Širvintų rūmų prašymą (2019 m. gruodžio mėn.).

-Ar yra pagrindo tikėti gyventojais, kad medžiai pjauti tik dėl to, kad juos okupavo varnos ir teršė šaligatvį?

-Pagrindas buvo Vilniaus regiono apylinkės teismo Širvintų rūmų prašymas.

  Tikėtina, kad leidime nupjauti įrašyti būtent tie medžiai, kuriuos nupjovė, o ne kokie nors kiti (jei kas turite tokios informacijos – būtinai praneškite mums – paskelbsime įrodymus). Juk savivaldybei leidimą pjauti medžius išduoda… savivaldybė. Dabar tokia tvarka.

    O dar visai neseniai gamtos apsaugos specialistai stovėdavo prie kiekvieno sodinamo medžio ir tikrindavo. Buvę vadovai ne kartą yra skundęsi, kaip sunku buvę, nes tekdavę kovoti dėl norimų nupjauti medžių.

    Laikai keičiasi. O su jais ir įstatymai.

     Už nuotraukas dėkojame Virginijui Sarpauskui.

Žolės pjovimas, medžių genėjimas

P.S. Vaizdo registratoriuje nenustatyta data

8 thoughts on “Pjauti ar nepjauti medį?

  • 2020-04-22 at 12:48
    Permalink

    Tie medžiai priklausė rizikos grupei .

  • 2020-04-21 at 19:15
    Permalink

    Iseitis:Nusauti kelias varnas, pakabinti tuose medziuose,kur jos buriasi,ir jos dings,bet pjauti del to medzius-sprendimas nekoks.

  • 2020-04-21 at 12:10
    Permalink

    Tai kad teismui per užtamsintus langus ir taip sunkiai teisingumas matėsi, o čia dar medžiai su šikančiom ir rėkiančiom varnom kavą trukdo gerti- neįmanoma pailsėti. O jeigu be juoko, tai Širvintos tapo vientisa , su nepigiai apželdinamų smilgų ir visokių žolinių kultūrų, vaikų žaidimų aikštele su išverstais klasikiniais šviestuvai ir pastatytais “kosminiais merės” stulpais, Vilniaus g-vėje.

  • 2020-04-21 at 09:36
    Permalink

    Savivaldybė sau leidimus rašo?

  • 2020-04-21 at 07:49
    Permalink

    Ar mes vienoj lovoj miegam, kad mane tujini?

  • 2020-04-21 at 07:39
    Permalink

    Nervina važinėt tais zigzagais. Pastatykit ženklą, draudžiantį stovėt šitoj gatvėj. Jautiesi kaip estafetėj mašinas iš abiejų pusių apvažinėdamas

  • 2020-04-21 at 07:18
    Permalink

    Durniau tu. Aš suprantu, kad zadanijas vykdai. Bet ar matai, kad tavo ponios nekritikuoja?

  • 2020-04-21 at 06:43
    Permalink

    Is serijos „mums paskambino pasipiktines skaitytojas”?

Comments are closed.