SAVI ŠAUDĖ Į SAVUS. Pirmadienio skaitiniai.

/ VIRGINIJUS SARPAUSKAS, Širvintų rajono savivaldybės tarybvos narys /

SAVI ŠAUDĖ Į SAVUS
Pirmadienio skaitiniai

   Kai balandžio 30 dieną parašiau straipsnį „MES ŠVENČIAM PERGALĖS DIENĄ, IR MES PAGAL TAPINO DŪDELĘ NEŠOKSIME!!!” , net neįsivaizdavau, koks pranašiškas pavadinimas ir kaip viskas pakryps. Ir kai gegužės pirmą dieną raudona žvaigždė nuo obelisko tarybinių karių kapinėse visgi buvo nuimta, jau atrodė kad viskas linksta į gerąją pusę. Bet…
Gegužės 9- ąją, taip vadinamą pergalės dieną, ryte sulaukiau nepažįstamo skambučio.
– Laba diena, čia Virginijus?
– Laba diena, taip.
– Čia jus iš Širvintų policijos komisariato patrukdė. Ar galėtumėte užeiti trumpam?
– Galėčiau, o kokia priežastis?
– Turime skundą dėl jūsų veiksmų, reikia paaiškinimą parašyti.
– Gerai, ateisiu.
Gegužės 9-ąją nei vienas negalime, tai sutariam sekančiai dienai. Paskambinu, pasitinka šiek tiek matytas policijos pareigūnas ir įleidžia į komisariatą. Kabinetas pirmame aukšte. Paklausia, ar žinau, kas yra “Virtualus patrulis”. Nevisai. Paaiškina, kad tai automatinis patrulis, kuris socialiniame tinle Facebook ieško pažeidimų. Pareigūnas informuoja, kad yra užfiksuota, jog aš balandžio 30 dieną savo paskyroje viešinau ir propagavau komunistinę simboliką – penkiakampę žvaigždę su kūju ir pjautuvu. Mane tai visiškai glumina. Atsakau, kad tai visiškas absurdas, ir kad, tai būtent aš buvau kovos su tais komunistiniais ženklais simbolis. Pareigūnas informuoja, kad įstatyme parašyta “platinimas, viešas demonstravimas”. Prieštarauju, klausiu, ar skaitėte, kiek ir ką aš rašiau, kad aš būnet visur pabrėžiau, kad kariauju su kitų vykdomu komunistinių simbolių demonstravimu? Pareigūnas atsako, kad yra kelios nuotraukos, prie kurių nėra paaiškinimo ir kas nors, pamatęs tas nuotraukas galėjo suprasti, kad aš platinu ir agituoju komunistinius simbolius. Nesutinku, ir sakau, kad reikia visą kontekstą žiūrėti. Pareigūnas sako, kad turiu rašyti paaiškinimą ir ten viską nurodyti.
Ir čia prasideda įdomioji dalis. Paduoda vieną popieriaus lapą. Pareigūno paklausiu, ar gelėčiau paaiškinimą parašyti namie, kompiuteriu? Atsakymas buvo – ne, kad turiu rašyti kabinete. Glumina, bet pasirinkimo nėra. Dabar įsivaizduokite, kokio tai sudėtingumo tekstas. Surašyti visas aplinkybes, visas priklausomybes, jų tarpusavio ryšį, išlaikyti dėstymo eiliškumą, užima labai daug laiko. Rašant kompiuteriu galima patogiai redaguoti, trinti, keisti. Įprastai, absoliučiai viską rašau vien kompiuteriu, tai ir rašymo ranka įgūdžiai sumenkę. Pirmą lapą pabaigiau rašydamas vien tik įžangą. Davė antrą lapą. Maža. Davė trečią. Pabaigą sugrūdau, kad nereiktų ketvirto. Neprisimenu, kada buvau tokios apimties tekstą ranka rašęs be galimybės taisyti ir redaguoti. Pasirašau, paduodu. Pareigūnas perskaito ir įsideda į stalčių. Nesupratęs kas vyksta, klausiu, o tai kur kopijos man? Atsako, kad ne, paaiškinimo kopijų neduos. Dar pasako, kad viską spręs vyresni tyrėjai.
Ir dabar įsivaizduokite kokia situacija. Esu kaltinamas komunistinių simbolių demontravimu. Su kuo visiškai nesutinku. Rašau valandą laiko paaiškinimą, nurodau begalę aplinkybių, tekstas ilgas ir labai sudėtingas. Kopijų neturiu, pareigūno nei pavardės, nei vardo nežinau. Likęs tik užfiksuotas telefono numeris.
Taigi, nuo gegužės 10 dienos gyvenau laukimu. Penktadienį, liepos 29 dieną, 15,30 val, skambina nepažįstamas numeris.
– Laba diena, čia Virginijus?
– Taip. Jums surašytas protokolas, kur jus galima rasti?
– Aš Vilniuje.
– Kada grįžite?
– Geriausiu atveju – ne anksčiau 18val., tai gal pirmadienį? O koks protokolas, dėl ko?
– Susitikę viską paaiškinsim. Kai grįšite, paskambinkite. Įteiksime šiandien, dirbame iki 21 val.
Kelias akimirkas dėlioju mintis, stengdamasis viską suvokti. Kodėl toks primygtinis skubėjimas protokolą įteikti būtent penktadienį po darbo, ir dar nenurodant protokolo turinio? Nutariu, kad greičiausiai tai bus tos pačios istorijos tąsa. Skambinu 112, 87006000 ir dar vienu numeriu. Pasakoju situaciją, prašau patarimo. Patarimas vienas ir tas pats – turiu rašyti imuniteto tarnybai. Bet gal apie viską išeilės, nors kai kas ir kartosis iš praeitų rašinių.
Tikriausiai daugelis matėte Širvintų rajono savivaldybės tarybos posėdžio, balandžio 28 dienos vaizdo įrašą. To vaizdo įrašo pabaigą rodė beveik visi televizijos kanalai. Posėdžio pabaigoje aš paklausiau merės Živilės Pinskuvienės, kas darysim su Širvintų karių kapinių obelisku. Po kelių dienų pirminis įrašas dingo ir atsirado kitas, kitu adresu ir keliomis sekundėmis ilgesnis. Priežastis ta, kad mano dialogas su mere tęsėsi kokias penkias – aštuones minutes. Jeigu buvo galimybė įkelti kitą, ilgesnį vaizdo įrašą, tai matomai yra ir visas pilnas. Tik labai nepatogus, nes paaiškėtų, kad karalienė nuoga.
Pabandysiu apytiksliai atpasakoti savo ir merės dialogą. Gal ne visai tiksliai, bet negalim atmesti galimybės, kad kas nors įrašą netyčia turi ir galėtų patikslinti…
Sulaukęs posėdžio pabaigos merės klausiu, kas bus su Širvintų karių kapų obelisku. Merė atsako: „O ką mes darysim? Sutvarkys jį ir atstatys atgal. Dar neatstatė šiandien?“. Aš sakau: „visa Lietuva griauna, o mes puoselėsim?“. Merė: „Ai, aš galvojau, jūs apie tą ženkliuką, kas ten… „. Nors jau iš šios pokelbio dalies aišku, kad merė kalba apie simbolius, o aš, dar nežinodamas padėties – apie obeliską.
Visą kitą pokalbio dalį merė nuosekliai laikėsi savo pozicijos, kad, obelisko negriauti, kad kodėl už savo pinigus turėtumėm griauti, tegul kultūros ministras duoda pinigų, tegul liepia griauti. Dar sakė, kad ženkliukas su kūju ir pjautuvu buvo aptaškytas dažais ir apalamai vos laikėsi. Aš į tai atsakiau: „Aš šito taip nepaliksiu“. Merė atsakė: „Mes pagal Tapino dūdelę nešoksime“. Aš pokalbio pabaigoje pasakiau: „Būsime lyg kokia visiškai „paskutinė“ savivaldybė“ ir „Tokiu atveju, mūsų savivaldybė yra visiškai prorusiška“. Merei tai sukėlė juoką.
Jau penktadienį, balandžio 29 dieną, mieste pasklido kalbos, kad karių kapinėse kabo raudona žvaigždė. Šeštadienį prieš pietus nuvykstu pasitikrinti, ir tikrai randu raudoną žvaigždę, kuri kabo taip aukštai, kad važiuojant nepastebėti jos nėra jokių šansų. Ir visa tai, viešoje vietoje eksponuojama beveik dvi paros ir niekas iki to laiko nesiėmė jokių priemonių?
Taigi, visas šias ir kitas aplinkybes aš surašiau paaiškinime Širvintų policijos komisariate. Tame pačiame paaiškinime, kurio kopijų man nedavė.
Nuo gegužės 10 dienos iki protokolo įteikimo nebuvau kviečiamas į Širvintų policijos komisariatą. Iki paskutinio momento tikėjau, kad mano paaiškinimai yra daugiau nei pakankami nustatyti, kad man metami kaltinimai neturi jokio pagrindo.
Bet kokioje padėtyje esu aš? Atsisakius man duoti paaiškinimo kopijas, pažeistos mano teisės į sąžiningą gynybą. Aš negaliu visuomenei ir žiniasklaidai pateikti savo aprašytos įvykių versijos. Protokolo aiškinamoji dalis daugiau nei juokinga. Nėra nagrinėjamas nei vienas mano teiginys, aš nežinau, kurie teiginiai priimti, kurie atmesti. Kokiu pagrindu ir kokiais motyvais priimtas toks sprendimas. Ir apskritai, ar mano paaiškinimas buvo registruotas. Ar buvo nagrinėtas. Manęs niekas neprašė teikti papildomus paaiškinimus. Man kyla daug klausimų ir įtarimų, kuriuos aš išdėstysiu kreipimęsi į imuniteto tarnybą.
O paaiškinime aš pirmiausia pabrėžiau, kad apie kapinių obelisko komunistinių simbolių sutvarkymą, juos nuvalant nuo raudonų dažų ir perdažant buvo žinoma merei.  Juk ji pati aiškai pasakė: „O ką mes darysim? Sutvarkys jį ir atstatys atgal. Dar neatstatė šiandien?“.
Bet pasižiūrėkime į visos šitos padėties absurdiškumą. Klausimai Širvintų policijos komisariato tyrėjams atrodytų taip:
Nr.1. Širvintų rajono savivaldybės merė Živilė Pinskuvienė balandžio 28d. tarybos posėdžio metu ir žiniasklaidai duotuose intervu sakė, kad, ženklas su komunistine simbolika nuo obelisko buvo nuimtas todėl, kad jis buvo apdažytas raudonais dažais. Nesu teisininkas, bet manau, kad tokia veika vertintina kaip chuliganizmas, svetimo turto gadinimas, o kadangi tai dienai KPD vertingųjų savybių dar nebuvo panaikinęs, tai ir saugomų kultūros vertybių naikinimas ir žalojimas. Ar merė, žinodama apie šią numanomai nusikalstamą veiką pranešė policijai? Kadangi, šie merės teiginiai apie simbolių apdažymą plačiai nuskambėjo viešojoje erdvėje, ar Širvintų policijos komisariatas pradėjo tyrimą, ar pradėjo procesinius veiksmus? Širvintų karių kapinės yra stebimos vaizdo kamera. Ar policija peržiūrėjo vaizdo įrašus, ar užfiksavo visas įvykio aplinkybes? Ar išsaugojo vaizdo įrašą?
Nr.2. Mano tvirtu įsitikinimu, kuriuo aš vadovavausi visuose savo veiksmuose, tai kad, teisinė padėtis iki nuo karių kapų obelisko nuimant ženklus su komunistine simbolika yra vienokia. Taip darė visos kitos Lietuvos savivaldybės. Reikia turėti mintyje, kad nuo obelisko buvo nuimtas ne tik obelisko apatinėje dalyje esantis ženklas, bet ir kokių aštuonių metrų aukštyje esanti penkiakampė žvaigždė, kuri nebuvo sutepta dažais.
Mano tvirtu įsitikinimu, penkiakampės žvaigždės, ženklo su kūju, pjautuvu ir durklu tikras, ar tariamas valymas nuo dažų, toliasnis perdažymas, taip šiems ženklams suteikiant didesnę išraišką ir poveikį, bei šių simbolių pritvirtinimas prie obelisko yra visiškai kitos teisinės padėties veiksmas.
Mano tvirtu įsitikinimu, šis veiksmas yra komunistinių simbolių ir ženklų viešinimas ir deminstravimas ir vertintinas, kaip administracinis nusižengimas. Iš aukščiau pateiktų teiginių matyti, kad merė žinojo apie ženklų atnaujinimą ir gražinimą į karių kapines ant obelisko. Klausimas. Širvintų policijos patruliai kiekvieną dieną keliolika kartų pravažiuoja pro karių kapines. Negi jie nematė, kaip UAB „Širvintų šiluma“ darbuotojai nuėminėjo ir vėliau gražino atgal ženklus? Raudona penkiakampė žvaigždė nuo ketvirtadienio, balandžio 28 dienos pavakario raudonavo taip, kad daugybė gyventojų matė ir apie tai buvo kalbama mieste. Kodėl nebuvo užfiksuotas administracinis nusižengimas?
Nr.3. Vienoje iš televizijos laidų merė sakė, kad jai žinoma, kad viena vaizdo kamera, esanti karių kapinėse yra pakabinta vieno medžiotojo. Tai ta kamera vaizdą fiksuoja legaliai? Ar policijai neatrodo keista ir netinkama, kad medžiotojas, ant vieno kapinių medžio yra pritvirtinęs vaizdo kamerą?
Taigi, kaip aš turėjau elgtis, karių kapinėse iš tolo pamatęs atnaujintus, perdažytus ir emociškai paveikiasnius komunistinius simbolius? Ypač po audringo balandžio 28d. tarybos posėdžio pokalbio, kai man tapo žinoma, kad merė žinojo apie planuojamą atnaujintų ženklų grąžinimą į ankstesnę vietą?
Galėčiau klausimus tęsti. Bet ar tai, ką išdėsčiau, Širvintų policijos komisariato tyrėjai nagrinėjo? Į mano klausimą, kodėl netiriamas komunistinių simbolių eksponavimas karių kapinėse, kai jie buvo perdažyti, man buvo atsakyta, kad niekas neparašė pareiškimo. Kaip tarybiniais lakais, nėra žmogaus, nėra problemos, nėra pareiškimo, nėra tyrimo…
Ir tas teiginys, kad kažkas galėjo pamatyti mano nuotraukas ir kažką suprasti. Absurdas visiškas. Įsivaizduokime, Pavardenis susikuria Facebook paskyrą, susiranda būtent mano paskyrą, ir susiranda būtent tas minimas nuotraukas. Daugiau nieko neskaito, kontekstas jam neįdomus, kitų man pritariantys komantarai jam neįdomūs. Bet pasižiūri į nuotraukas ir pradeda supratinėti, kad aš viešinu ir demonstruoju komunistinę simboliką. Gyvenime niekada nesu pratylėjęs, jeigu kas nors, man girdint, abejoja Lietuvos pasirinkimu, jos naryste NATO ir ES, jos sėkme, šlovina sovietinę praeitį.
Su Širvintų policijos komisariatu manau yra taip – Dievas rodo į dangų, tyrėjai žiūri į pirštą. Tik į kieno pirštą jie žiūri? Gal tas pirštas „nepriekaiškingos reputacijos“? Visi teisės aktai skaitomi vientisai, o ne randamas vienas žodis ir pritaikomas.
Protokolą susiradau epolicijoje ir administracinių baudų registro puslapyje šeštadienio ankstyvą rytą. Nepaisant to, atspausdintą protokolą gavau su pristatymu. Policijos ekipažas atvažiavo tiesiai prie namo. Dėkui. Bet, galėjau ateiti pirmadiemį ir labai norėjau sprendimo priėmimo aplinkybės išgirsti iš pirmų lūpų.
Tai tiek šiam kartui. Gal nenuosekliai. Manau, jeigu istorija rutuliosis toliau, ir teks rašyti dar vieną paaiškinimą, viskas bus sudėliota tvarkingiau, bet už tai sausiau.
P.S. Prisimenu tūkstančius komunistinių simbolių be jokių paaiškinimų Facebook platybėse. Ir pas numanomus visuomenininkus, ir pas daugelį. Bet užkliuvo tik mano. Esu laisvas manyti, kad tai joks ne virtualus patrulis. Gal kažkas nenori likti man skolingas. Ir ta siūloma viliojanti galimybė sumokėti pusę minimalios baugos. Lengai ir greitai. Ir tuo pačiu pripažįstant kaltę. Bet šis atvejis yra principinis. Gal labai nepatogiai surašiau paaiškinimą? Gal ne pagal planą viskas? Reikalausiu imuniteto tarnybos, kad būtų atliktas išsamus tyrimas dėl šio mano tyrimo sąžiningo atlikimo.
P.S.S. Kažkur girdėtas naratyvas. „Savi šaudė į savus“. „Ukraina ruošėsi mus pulti, tai mes gindamiesi buvome priversti pirmi pulti“

 

 

 

 

 

   Redakcija nebūtinai sutinka su rubrikoje NUOMONĖ išreikšta pozicija. Už šioje rubrikoje skelbiamų publikacijų turinį, informacijos tikslumą atsako jų autoriai.

Mūsų kontaktai: tel. nr.: 8-645 07043

El.p.: info@krastozinios.lt

 

 

 

 

 

 

 

11 thoughts on “SAVI ŠAUDĖ Į SAVUS. Pirmadienio skaitiniai.

  • 2022-08-17 at 23:48
    Permalink

    Dėl komunistinės simbolikos demonstravimo ne taip senai buvo priimti pakeitimai šio seimo. Tai straipsnio autorius dėl gautos nuobaudos iš policijos turėtų nuoskaudas reikšti šiam seimui, o ne policijai ar merei. Įvairi taip vadinama draudžiama simbolika gali būti demonstruojama muziejuose, kai kur ir kapinėse. O feisbuke net jei tai yra muziejaus ar kapinių nuotrauka tai gali būti vertinama kaip tyčinis pažeidimas. O paskaičius straipsnį ir man susidarė įspūdis, kad straipsnio autorius elgėsi chuliganiškai. Policijos pareigūnų prašo pasiaiškinimą rašyti namuose kompiuteriu. Ką dar norėtų, kad policininkai jam pašoktų ar padainuotų, kol rašys pareiškimą ?

  • 2022-08-05 at 14:07
    Permalink

    Buvęs Konstitucinio teismo pirmininkas Dainius Žalimas:
    Kodėl aš tai įdėjau? Todėl kad šio straipsnio 3 dalyje aiškiai nurodyta, kad simbolių demonstravimas visuomenės informavimo apie dabarties įvykius (šiuo atveju Širvintų merės ar savivaldybės veiklą saugant sovietinius paminklus) yra nebaudžiamas. Tai labai aiškiai parašyta. Kitaip kaip policijos neprofesionalumu, šio atvejo todėl nepavadinsi.

  • 2022-08-03 at 10:06
    Permalink

    Tai ar buvo svarstoma kada ruošiamasi nuversti tą siaubingą obeliską su žvaigždėm ir okupantų simboliais. Kada bus keičiama gatvių pavadinimai su koloborantų pavardėmis.
    O kad keršija tai jai yra natūralu, nes buvo parodyta per televiziją tikrasis jos dviveidiškumas ir akiplėšiškumas. O policijai garbės nedaro tokių užsakymų ir persekiojimų vykdymas.

  • 2022-08-02 at 22:07
    Permalink

    EPILOGAS

    Dirbdamas buities darbus pagalvojau, o juk galėtų kai kas savo feisbuke parašyti maždaug tokį tekstą:
    “Su Virginijumi mūsų neriša patys draugiškiausi politiniai santykiai. Bet turėdami bendrą šalies priešą, kuris šiomis dienomis vykdo protu nesuvokiamas civilių ir belaisvių skerdynes, šiame fronte turime veikti išvien. Valstybės saugumas ir interesai aukščiau asmeninių antipatijų. Smerkiu policijos aplaidų darbą ir, manau, kad reikia ištirti kas iniciavo tokius absurdiškus, sakyčiau, antivalstybiškus tyrimus”

    Ir tikrai. Parašė!…..

  • 2022-08-02 at 13:29
    Permalink

    Negi Živilė neatsako už tai, kad liepė žvaigždę išdažyti ir vėl ją iškelti, Juk yra filmuota medžiaga tarybos posėdžio pabaigoje. Ir dar per televiziją kalbėjo, kad jinai priima atsakomybę kas įvyko, net norėjo ašaroti. Taigi tūkstančiai Lietuvos žmonių tai matė.
    Čia jos kitas tikslas. Šalia savęs, kad nebūtų žmonių, kurie toliau mato, daugiau žino.

  • 2022-08-01 at 20:38
    Permalink

    Šiandien daviau du interviu. Vienas ramus ir lėtas. Kitas visiškas blitz. Žaibiškas. Bet įdomus. Nemanau, kad įtint sužibėjau. Bet galiu užtikrinti, kad jokios režisūros ir sutartų klausimų. Gyvas eteris, pakeli ragelį ir kalbi.
    Nuo 27,55 min. https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000225911

  • 2022-08-01 at 20:23
    Permalink

    Virginijau, pirmyn! Nepasiduok tos ponios nesąmonėms! Kol kas tai jinai bijo netekti geros duonos Širvintose. Kadangi jokio darbo nemoka dirbti ir savo pinigus reikia skaičiuoti.O Širvintų biudžetas geras, tiksliau tik miesto centro tvarkymui skiriamos didžiulės pinigų sumos.
    Per jos viešpatavimo metus darbuotojų biudžetinėse įstaigose padidėjo apie 13 žmonių (saviems sukurtos darbo vietos).
    Lietuvos mastu jinai šiuo metu išgarsėjusi su nuotraukomis, kaip mergaitė iš provincijos (nuotraukos sumontuotos). Daugiau kur, kad jinai galėtų dirbti su žmonėmis labai didelės abejonės kyla. Živilė juk atėjo į Širvintas keršyti žmonėms: gydytojams, mokytojams, savivaldybės darbuotojams. Širvintų sveikatos apsauga nusmukdyta, švietimo reformai laiku pasakyta stop, savivaldybės darbuotojai beveik visi išvaryti iš darbo be pateisinamos priežasties. Faktas kaip blynas.

  • 2022-08-01 at 18:55
    Permalink

    Jau nebe juokinga. Ne vienas asmuo yra patyręs, kas iš tikrųjų yra mūsų ponia. Iki šiolei visus tvarkė po vieną. Metodiškai, labai skaudžiai, taip, kaip net košmare nesusapnuotum. Verkėme, kaukėme tyliai. Ir bėgome, kuo toliau. Virginijus, labai neplanuotai ir netikėtai, pasirodė esąs „kietas riešutėlis“. Ponia nebuvo šito numačiusi. Už nepaklusnumą poniai ir savo laisvą natūrą dabar moka žiauriai didelę kainą. Gal jau metas prakalbinti senuosius, garbinguosius, labai tituluotus širvintiškius, kurie tiesiogiai prisidėjo prie to, kad šis baisus žmogus iš “neįvykusios” kirpėjos tapo turtingo vyro žmona ir kitaminčius naikinančia ir baudžiančia torpeda, siekiančia karjeros Lietuvos mastu. Kiekvienas diktatorius pradėjo nuo mažų dalykų.

  • 2022-08-01 at 17:25
    Permalink

    Kas sekantis ponios sąraše numatytas? Širvintos nuo 2015 metų į tokią tamsią bendravimo duobę įkrito, net bandoma su fontanais šviesti.
    Savivaldybės ponai ir ponios pradėkite dirbti rajono žmonėms, o ne prieš juos kurti įvairias istorijas ir pasakas.
    Jau ir tiek daug teismų pralaimėta, kur saivaldybė buvo neteisi prieš gyventojus. Savivaldybės Galva?
    Ar gi mūsų biudžetas toks turtingas: mokėti priteistas išmokas, teismo išlaidas, samdyti lėktuvus su programa, samdyti po daugybę atlikėjų per šventes. Paskutinė pasaka sukurta prieš Virginijų, įdomu kada baigsis žmonių baimė gyventi Širvintose.
    Aš garantuoju, kad mūsų ponia mažai jau kas tiki.

  • 2022-08-01 at 13:48
    Permalink

    Į ką mes, širvintiškiai, pavirtome per pastaruosius 8 metus? Net žodis “skuduras” čia per gražus

  • 2022-08-01 at 13:14
    Permalink

    Ponia susimovė ir dar stipriai.

Comments are closed.