Šalis, kur rožės žydi (II)

Pirminis šaltinis “Lietuvos aidas”

Nuotraukos iš asmeninio autoriaus albumo

   Paskaičiuota, kad Bulgarijoje yra daugiau kaip 100 veikiančių ir neveikiančių vienuolynų. Aplankykite vieną jų. Jis yra visai netoli Auksinių kopų. Vienuolyną įkūrė nuo visuomenės atsiskyrę vienuoliai. Įdomu tai, kad vienuolynas lyg išskaptuotas uolose ir gyventa jame iki XVI a. Dabar, kopdami į 40 m. aukštį, įsitikinate, kokiose ankštose celėse vienuolių gyventa, matote jų maldos, poilsio kambarius, virtuvę ir, aišku, ne vieną išlikusią spalvotą freską (jų būta daug daugiau, gal nuo to ir kilęs vienuolyno vardas: turkiškai aladja – spalvotas, arabiškai aladzha – margas). Išgirskite ir legendą: vienuoliai, pasitraukdami iš vienuolyno, kažkur paslėpę lobius, bet niekas iki šiol surasti jų negali, nes niekas negali atsakyti į čia gyvenančios ir rudenį pasirodančios Dvasios pateikiamus klausimus: o jų būna įvairių įvairiausių.

   Nepavargę nuo įspūdžių ir įsitikinę, kad lobių tikrai nesurasite, o jau ir praalkę esate, užsukite į artimiausią restoraną.

  Esate iš Lietuvos ir gal pasiilgote balandėlių: jums bus pasiūlyti bulgariški balandėliai: mėsos troškiniai, ryžiais ir mėsa įdaryti vynuogių ar kopūsto lapai – sarmi, pasiūlys ir baltos šaltsriubės –tarator, pipirų, baklažanų, pupelių ir mėsos troškinio – giuveč, bulvių, maltos mėsos, pomidorų ir sūrio apkepo – musakos…

  Užsigerti galėsite ilgaamžiškumą lemiančiu gėrimu „Ayran“ (svarbiausia jo sudėtinė dalis – bulgariškas jogurtas). Paragaukite ir iš rožių pagaminto alkoholinio gėrimo (pasirinkite: yra 40 laipsnių ir silpnesnio – 20 laipsnių stiprumo).

  Pietus galėsite pavalgyti sočiai už 20 levų arba už 10 eurų. Kokiame Lietuvos restorane už tiek pasisotinsi? Tiesa, padavėjui galite palikti 5-10 proc. pinigėlių nuo sąskaitos sumos (tai nėra privaloma, bet…).

  Jeigu norite „atsipūsti“ vandenyje: visada laukia švelnios Juodosios jūros bangos. Paplūdimiuose beveik palangiškis smėlis, deja, ir begalės žmonių. Jei norėsit gultų, reikės sumokėti 12 levų (6 eur.) 12 levų kainuos ir skėtis nuo saulės.

  O dabar į jūrą: gylis nėra staigus, vanduo veidrodiškai skaidrus, nevargina taip, kaip Palangoj, medūzos.

  Išlipusį stebina pakrančių švara: nėra primėtytų ar užkastų nuorūkų, į vandenį panardintų butelių (plg. Palangą). Daugelis paplūdimių apdovanoti Mėlynosios vėliavos ženklu, o šis suteikiamas tik švariems bei puikiai prižiūrėtiems paplūdimiams.

  Na ir pasukite Nesebaro (kitur – Nesbaras) – Bulgarijos perlo – link. Jei keliausite nuo Auksinių kopų, dar kartą pamatysite Varną (iki IX a. po Kristaus gimimo miestas vadintas Odessa): Aukštąją jūreivystės mokyklą, Sporto rūmus, Ekonomikos universitetą, nuostabaus grožio, auksu žibantį Uspenijos soborą (jis antras pagal dydį: pirma vieta priklauso Sofijoje – Bulgarijos sostinėje – esančiam soborui), jame galėsite įsigyti Jogailos ir jo ketvirtos žmonos Sofijos Alšėniškės sūnaus Vladislovo III, žuvusio mūšyje su turkais 1444 m. ties Varna, ikoną.

  Dešinėje pusėje, pravažiuojant ilgą tiltą, nutapyti įžymių, Bulgarijai nusipelniusių, veikėjų portretai (gal ir mums tokį memorialą vertėtų turėti?).

  Be abejo, užsukate į didžiausią Bulgarijos kurortą – Saulėtą krantą. Jei neskubate, pabūkite čia ilgėliau, pasigrožėkite Juodosios jūros bangų šnaresiu, paėjėkite 8 km. paplūdimiu, auksu spindinčiu smėliu.

  Lydimi įspūdingai plačių saulėgrąžų, atsigręžusių į jiems dovanojamus saulės spindulius, laukų, artėjate prie Nesebro (kitur – Nesebaras). Jus pasitikę pastatai nukels į antikos, viduramžių, renesansolaikus, o gynybinė siena primins, kad miestas ir sala viliojo daugelį. Lyg po užkonservuotų trijų tūkstančių metų regėsite iš akmenų, plytų suregztus gyvenamuosius namus, šventyklas, kurių čia net 40: tiesa, veikiančių vos kelios. Įdomiai pastatyti dviaukščiai namai: apatinis jų aukštas – akmeninis: paprastai jame saugomi įvairūs darbo įrankiai, kiti rakandai, viršutiniame aukšte, pastatytame iš įsūrytos jūros vandeniu medienos (ji geriau sulaiko šilumą), gyventa šeimininkų.

  Neužmirškite užeiti į Degustacijos salę: galėsite paskanauti įvairių rožių vynų, baltojo ir raudonojo vyno, rakijos (paprastai bulgarai pradeda skanauti stiprius, o baigia puotą silpnesniais gėrimais, alumi). Jums bus papasakota apie geriausius Bulgarijos vynus: „Sophia Muscat Melnik“, „Manastirsko Szuszukane“, „Sophia Merlot“, „Sophia Cabernet Sauvignon“, „Rosenthaler Kadarka“. Ir ne tik papasakota, bet ir paskanaut pasiūlyta. O išeidami, galėsite jų (originalių!) įsigyti, taip pat ir rožių aliejų nusipirkti. Gera dovana belaukiantiems jūsų…

  Užsukite į kavinę ar restoraną, nes po karšta saule jau ir išalkote: tokių įstaigų čia daugiau nei turistų. Būtinai paragaukite ryklio mėsytės: toks patiekalas, šūsnis grubiai supjaustytų salotų ir gėrimas tekainuos 20 – 25 levus.

  Na ir lieka Rožių slėnis. Jau sakėme, kad Bulgarija – tai rožių šalis: vynai, aliejai, kai kurie vaistai, parfumerija – iš rožių. Atsidūrėte Rožių slėnyje(Розова долина arba Rozova dolina), netoli Kazanlyko. Nepatingėkite užkopti į 700 metrų aukštį ir jus pagaus dieviški rožių kvapai bei spalvos.

Laukite tęsinio.